Grmiček sivke v zaledju slovenske Istre.

Latinsko ime

Lavandula x intermedia “Histrica”

Opis rastline

Istrska sivka je podobno kot vsaka lavanda nizka, grmičasta rastlina, ki spada med ustnatice. Njeni listi so suličasti in ob robu zavihani. Socvetja so klasasta, na dolgih pecljih in imajo široke jajčasto koničaste oporne liste z izrazitimi žilami.

Nahajališča

Doma pri nas v Istri. Zaenkrat smo jo zasledili le na tem področju.

Koristni deli rastline

Pri istrski sivki so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Najbogatejše z eteričnim oljem je cvetje, in sicer tik preden čisto odcveti. Zdravilne snovi in učinkovine so eterično olje, smola, čreslovine, grenčina in druge.

Zanimivo

Spodnje besedilo je iz objavljenega bloga “Zakaj sivki rečemo – sivka”.

Ljudje srednjih let in starejši, doma s področja slovenske Istre, se spomnijo časov, kako je v naravi rasla ta rastlina in kako je imela malo manjše cvetove, predvsem pa manj vijolično intenzivno barvo. In ko jo sedaj gledam, je povsem logično, da so ji rekli sivka. None in žene so bile zadovoljne z njo, ker je sivka odigrala svojo vlogo v omarah in vedno je bila pri roki, nekje okoli hiše.

Ah in potem ta napad široke ponudbe barvitih sadik v bližnjih veletrgovinah, ki je povzročil pravo tekmovanje za čim lepšo okolico doma. Ženske so začele to našo ljubo sivko metati ven in namesto nje saditi lepo, krasno  vijolično lavando. Da ne odganja več moljev iz omar, jim ni bilo mar; samo da je okoli hiše bolj barvito.

Ker se invazija vijolične barve tako hitro in temeljito širi še danes, sem se precej namučila, da sem našla še nekaj prezrte in zavržene istrske sivke. Sedaj si ustvarjam najlepši in največji nasad istrske sivke, ki ga nobena lavanda ne bo nikoli nadomestila.

Pa četudi  je naša sivka hibrid oz. križanec med širokolistno lavando (Lavandula latifolia) in ozkolistno ali pravo lavando (Lavandula angustifolia), je od nekdaj doma na področju Istre. Samo ena je naša sivka – istrska sivka. In ni nam potrebno vihati nosa, če je križanec/hibrid – tudi poprova meta je in še vrsta drugih rastlin.

Mi naši sivki rečem istrska sivka (Lavandula x intermedia “Histrica”), ki je od nekdaj doma tukaj, na področju Istre. Zelo bi bila vesela, da bi zmanjšali zmedo in uredili izrazoslovje ter samo eno sivko res poimenovali – sivka.


Share