Latinsko ime

Lavandula angustifolia Mill.
(staro ime Lavandula officinalis Chaix)

Opis rastline

Lavanda je nizka, grmičasta rastlina, ki spada med ustnatice. Njeni listi so suličasti in ob robu zavihani. Socvetja so klasasta, na dolgih pecljih, in imajo široke jajčaste koničaste oporne liste z izrazitimi žilami.

Nahajališča

Doma je v sredozemskem svetu, kjer je tudi zelo razširjena.

Koristni deli rastline

Pri lavandi so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Najbogatejše z eteričnim oljem je cvetje tik preden odcveti. Zdravilne snovi in učinkovine v rastlini so eterično olje, smola, čreslovine, grenčina in druge.

Zanimivo

Lavanda je bila zelo priljubljena rastlina že v času starih Rimljanov, ki so jo uporabljali za dišavne kopeli. Verjeli so namreč, da obnavlja kožo. Njeno ime tako najverjetneje izvira iz latinske besede lavare, ki pomeni umivati.

Za pridobivanje eteričnega olja so pomembne tri vrste:

  1. lavanda (Lavandula angustifolia),
  2. širokolistna lavanda (Lavandula latifolia ali starejše Lavandula spica) in
  3. lavandin (Lavandula hybrida).

Eterično olje lavande ima sladek, svež in prijeten vonj, uporabljamo pa ga v medicinske namene. Toda njegova vsebnost v cvetovih je zelo majhna – za liter eteričnega olja lavande potrebujemo kar 130 kg cvetov. Eterično olje širokolistne lavande ima oster vonj po kafri in ga uporabljajo predvsem za odišavljenje mil in tehničnih izdelkov. Vonj eteričnega olja lavandina pa združuje nežne tone lavande in ostrino vonja širokolistne lavande. A tudi lavandinov poznamo več vrst.

 Pridelek Histria Botanica

Nekaj sadik lavande smo vzgojili v letu 2013 iz semen.  Te so se v letu 2014 že precej razrasle in jih delimo naprej. Naš nasad lavande ni prav velik, je bolj vzorčen, saj se usmerjamo v pridelek istrske sivke.

Share