PARNE INHALACIJE

Kombinacija pare in hlapov aromatičnih snovi  je izredno močna pri delovanju na zgornja dihala, nos in sinuse. Pred uporabo v terapevtske namene se vedno najprej posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate težave z astmo. Ta način uporabe hidrolatov je lahko učinkovit pri lajšanju težav pri prehladu, piskanju v prsih, težavah s sinusi, …

Priporočamo: rožmarin, šetraj, cipreso, sivko.parne inhalacije

 

Kako pripravimo parno inhalacijo?

Previdno pripravite manjšo posodo, v kateri ste pogreli zelo vroč hidrolat. Čez glavo se pokrijte z brisačo ali gosto rjuho, nagnite glavo nad posodo z vročo vodo, kakšnih 30 cm nad njo. Pazite, da je brisača dovolj velika, da prekrije vašo glavo in posodo ter da ne prihaja preveč zunanjega zraka v “šotor”.
Oči imejte zaprte in globoko dihajte skozi nos 1–2 minuti. Dvignite glavo in globoko vdahnite parkrat svež zrak. Ponovite. Če se počutite nelagodno, prenehajte s postopkom.

Če uporabljate inhalacije za otroke ali starejše ljudi, bodite pazljivi, da se ne poparijo z vročo vodo!parne inhalacije 2

Za povečanje intenzivnosti parne inhalacije lahko dodamo do 3 kapljice eteričnega olja, a zavedati se moramo, da njegov učinek zaradi izredne hlapnosti v tako vročem hidrolatu zelo hitro pojema. Aromatični hlapi pa se iz hidrolata bolj enakomerno sproščajo ob vdihavanju.

Hlape eteričnega olja lahko vdihavamo tudi tako, da si na robček kanemo nekaj kapljic in vdihavamo.

Če kapnemo na robček ali vato nekaj kapljic eteričnega olja, lahko tako osvežimo tudi omaro in preženemo nezaželene insekte (npr. molje z uporabo sivke). Pazimo le, da se eterično olje ne dotika naših oblačil ali pohištva.

Share