Latinsko ime

Melissa officinalis L.

Opis rastline

Trajna, močno razraščena zraste do 70 cm visoko in ima štirirobno steblo. Listi so na dolgih pecljih in pri dnu zaokroženi ali srčasti, na robovih so narezani in nekoliko dlakavi. Cvetovi so bledo rumeni ali čisto beli in so v zalistnih vretencih. Vsa rastlina ima nežen, prijeten vonj, podoben limoninemu.

Nahajališča

Domovina melise so sredozemske pokrajine, kjer raste v naravi. Sedaj jo gojijo, lahko rečemo, povsod. Prisotna je v vrtovih, pa tudi drugod. Za rast ji prija suha zemlja ter sončna lega, ki je zavarovana pred vetrom.

Koristni deli rastline

Pri melisi uporabljamo liste in zelišče. Z obsežnimi poskusi so odkrili, da je najbolje obirati liste prav pred cvetenjem ali ob vzcvetenju, in to v prvih popoldanskih urah. Tako lahko meliso čez leto tudi večkrat porežemo, in sicer tik nad tlemi. Poleg grenčine, soli in čreslovine je v rastlini zelo hlapno eterično olje, v tem pa geraniol, aldehid, citral in citroneal, ki daje nežen vonj po limonah.

Zanimivo

Ime melisa je grškega izvora in pomeni čebela, kar kaže na to, da je že dolgo znana melisina sposobnost privabiti čebele. To je razlog, da jo imajo čebelarji že od nekdaj za najljubšo rastlino okrog svojih čebelnjakov. Prav tako pa so jo cenili tudi pri osebni rabi, saj so pravili: “Kdor jo uživa, se bo rad smejal, ker njena toplota zajame vranico in razveseljuje srce”. Paracelsus pa med drugim pravi o melisi: “Izmed vseh stvari, ki jih je ustvarila Zemlja, je melisa najboljša rastlina za srce”.

Pridelek Histria Botanica

To rastlino smo začeli gojiti leta 2013, ko smo iz pobranih semen v naravi naprej vzgojili sadike in jih ročno vsadili v našo zemljo. Celoten pridelek predelamo v hidrolat in eterično olje. Prizadevamo si širiti trajni nasad melise.

Izdelki Histria Botanica iz melise

Hidrolat melise in eterično olje melise

 

Share