Latinsko ime

Achillea millefolium L.

Opis rastline

Rman je trajnica, visoka do 50 cm. Ima pokončno, čvrsto, lesnato steblo in raste iz plazeče korenike. Ima suličaste, dlakave, sedeče, izmenično nameščene, dva- do trikrat pernato deljene in 5 do 12 cm dolge liste. Cvetni koški velikosti 4 do 6 mm so urejeni v češuljasto socvetje bele do roza barve.

Nahajališča

Razširjen je po vsej Evropi. V naravi ga najdemo na travnikih in pašnikih, na sončnih posekah, ob poteh in njivah. Raste posamezno ali v skupinah.

Koristni deli rastline

Nabiramo nadzemne dele v cvetju. V rmanu so predvsem grenčina ahilein in eterično olje z modrim ogljikovim azulenom. Izredna količina koristnih učinkovin pojasnjuje njegovo odlično koristnost (vsebuje 0,2 do 1,4 % eteričnega olja, seskviterpenske laktone, flavonoide in njihove glikozide, cianogene glikozide, akonitinsko, izovalerijansko in salicilno kislino, vitamine (askorbinsko in folno kislino), čreslovine, grenčine (ivain), hidroksikumarine (eskuletin), saponine, sladkorje (fruktozo in glukozo), aminokisline in njihove amide (alanin, asparagin, histidin, levcin in lizin), maščobne kisline (linolensko, palmitinsko in oleinsko), alkane (trikosan), polialkine (pontika epoksid), fitosterol). Le redke rastline, razen kamilice, združujejo v sebi toliko učinkovitih koristnih moči kakor rman.

Zanimivo

Nastanek latinskega imena rmana, Achillea millefolium, spremlja zanimiva zgodba, ki je povezana s Starimi Grki. Rodovno ime Achillea je rman dobil po neranljivem grškem junaku Ahilu. Mit pripoveduje, da je Ahil z rmanom zdravil svoje ranjene vojake. Vrstno ime Millefolium v dobesednem prevodu pomeni tisočlisten, nakazuje pa na zgradbo rmanovih listov. Listne krpe so namreč deljene zelo globoko in dajejo videz tisočih drobnih listov.

So pa rmanu pripisovali tudi nadnaravne lastnosti. Na Kitajskem so na primer njegova posušena stebla uporabljali za napovedovanje prihodnosti.

Pridelek Histria Botanica

Za vzgojo rmana smo se odločili, ker nam odlično samoniklo raste okoli njive v Šaraju. Tako smo jeseni 2013 izkopavali korenine in ga presadili v njivo. Nekaj pa smo ga razmnožili tudi s semeni. Sedaj gojimo rman na 200 m2. Prvi izdelki iz njega so vam že na voljo.

Share