voda

Hidrolati so nežni, a delujejo. Pred uporabo jih praviloma ni treba redčiti. Pravzaprav jih lahko uporabljamo vsi in vsak dan. Vsak hidrolat deluje svojstveno, in sicer glede na to, iz katere zdravilne rastline je pridobljen.

 

V vsakdanjem življenju hidrolate uporabljamo za:

 1. osvežitev prostora/zraka;
 2. kopanje, kopeli celega telesa;
 3. obloge, obkladke, komprese;
 4. nego obraza in telesa, dodatek kremam za obraz ali losjonom za telo;
 5. kopeli za noge in roke;
 6. nego las in lasišča;
 7. nego ustne votline;
 8. džakuzije, hot tub, masažne kadi;
 9. masažna olja;
 10. savne;
 11. tuširanje;
 12. sedeče kopeli;
 13. parne inhalacije;
 14. v izparilnikih in difuzorjih.

V osnovi priporočamo uporabo hidrolatov, saj gre za vodotopne učinkovine izbrane rastline. Eterično olje praviloma dodamo takrat, ko želimo povečati intenzivnost delovanja.

Pri vseh tretmajih, kjer uporabljamo hidrolate in eterična olja, vplivamo blagodejno tudi že s samim vdihavanjem aromatičnih snovi, ki gredo skozi naša pljuča.  Če se tega zavedamo, bomo dosegli še večje učinke pri izboljšanju počutja.

V strokovni literaturi, po nam znanih izkušnjah uporabnikov, pa so hidrolati poleg naravne kozmetike in aromaterapije uporabni tudi v prehrani, za celostno zdravljenje, kot dodatek pijačam, za terapevtske kopeli, za boljše zdravje hišnih ljubljenčkov, za čiščenje stanovanja, za nego rastlin, za izdelavo naravnih mil in podobno. Če so naravni in sveži, pa se jih lahko brez tveganja uporablja tako zunanje kot notranje.

 

Share