Kuhajmo skupaj istrske jedi #istrskejedi #kuhajmoskupaj

Let’s cook istrian dishes together #istriandishes #letscooktogether

Odkar imam turistično kmetijo pri nas res kuham. Prizadevam si, da v jedi uvrščam predvsem sveže, lokalne in sezonske sestavine in da čimvečkrat izbiram tradicionalne, istrske jedi. In …. za kuhanje si vzamem čas. Ker nisem pristna Ištrijanka, vseh jedi tudi še ne poznam (povem po pravici), so pa recepti istrske kuhinje precej enostavni, z malo sestavinami in dobro poznanimi kuharskimi tehnikami.

Pri kuhanju je praviloma tako, da če se kuha in pripravlja v večjih količinah kot le za dva, so jedi še boljše. Predvsem pa sem spoznala, kako je prav skupno kuhanje naredi jedi še bolj posebne. Gre namreč bolj za zabavamo druženje, klepetanje in nekako se vsi sprostimo. Ko nekaj delaš skupaj, se tudi bolje spoznaš. In ni lepšega, da na koncu, ko se skupaj usedemo za mizo, samo še uživamo v domačih okusih.

Tako se je preprosto porodila ideja o skupnem kuhanju, o učenju kako pomembne so sestavine, katere sestavine so tiste, ki jih v istrski kuhinji pogosto najdemo, o tem, kako preprosto je vse skupaj … in kako okusno … in da si na koncu skupaj nazdravimo.

Vabljeni na kuhanje skupaj!

 

 

Nekaj osnovnih podatkov:

Trajanje: dva dni / sobota in nedelja, lahko tudi druge dni v tednu

Ciljna skupina : predvsem ženske /prijateljice, sodelavke

Namen: druženje, učenje priprave preprostih domačih in tradicionalnih jedi, spoznavanje novih jedi, ohranjanje tradicije

Število udeležencev. Minimalno 4, idealno za 6, največ 10

Kuharsko predznanje ni potrebno

Lokacija: Histria Botanica, pristna istrska (zeliščna) posest, dolina reke Dragonja

Vodenje kuhanja in druženja: Jana

Izbor receptov:

  • projekt Agromin, Deželna kmečka zveza,- Kuharski recepti istrske kuhinje agromin.kmeckazveza.com
  • Istrska kuhinja, Pr nes kuhemo pu naše, Alberto Pucer
  • Za peko kruha: Drožomanija, Anita Šumer (širimo navdušenje nad peko z drožmi)

 

Potek delavnice in predlog menija (za 17-18. november):

SOBOTA 

V soboto dopoldne prihod

Marenda (fokača bo že pečena)

Predstavitev jedi, ki jih bomo pripravili

Spoznavanje s kuhinjo in shrambo

Pregled nad sestavinami

Razdelitev opravil med udeleženci

Priprava jedi:

  1. Kosilo za naslednji dan
  • Mineštra – bobiči
  • Kruh/focaccia z drožmi
  1. Priprava za večerjo:
  • Kruhovi cmoki – nakelda
  • Telečji golaž
  • Zelenjava
  • Sladica – sezonski štrudl (s kakijem)

Vmes (če je potrebno) – prigrizki, priprava pesta iz cikorije, radiča,…

Skupna večerja ob kozarcu vina, po večerji – gin and tonic

 

NEDELJA /18.11.2018

  1. Zajtrk: palačinke

Kosilo je že pripravljeno 🙂 zato gremo na potep v naravo ali do morja

Po kosilu ocvremo še fritole (miške), ki jih lahko udeleženci odnesejo tudi domov

  1. Kosilo: bobiči, fritole  

Po kosilu predstavim hidrolate in eterična olja Histria Botanica.

Zaključimo ob cca 15ih.

V ceno je vključeno: 1x prenočitev v dvoposteljnih sobah (če je več kot 6 udeležencev se uporabijo še pomožne postelje), kuharska delavnica, hrana, pijača (kozarec vina pri vsaki jedi, po večerji gin and tonic) – 135 eur/osebo

Če želijo si udeleženci domov odnesejo droži, fritole, po e-mailu vsak prejme recepte istrskih jedi s fotografijami jedi, ki smo jih skuhali

 

Prijave na e-mail histriabotanica@gmail.com, plačilo po predračunu (ko je nakazilo opravljeno, je udeležba potrjena)

Za dodatne informacije lahko pokličete na 041 858 978 7 / Jana

Udeleženci vnaprej sporočijo posebnosti pri prehrani (posebne diete…)

Glede na dostopnost surovin, se lahko izbor jedi prilagodi

Za delavnice “Kuhajmo skupaj istrske jedi” se lahko prijavite kot zaključna skupina ob vam ustreznem terminu. Prilagodim tudi izbor jedi.

Opcijsko: Gin tasting, možnost nakupa izdelkov Histria Botanica, domačega olivnega olja,…

 

Program delavnic “Kuhajmo skupaj istrske jedi” je pripravila in zasnovala: Jana, Histria Botanica

 

Share