Latinsko ime

Laurus nobilis L.

Opis rastline

Lovor je zimzelen grm ali nizko drevo. Ima kratkopecljate liste, ki so podolgovati, suličasti in priostreni. Listi so usnjati, do 10 cm dolgi. Znotraj so bleščeči, temno zelene barve, na spodnji strani pa svetlejši, brez sijaja. Cveti od marca do maja in iz cvetov razvije plod – temno modro, precej mesnato jagodo.

Nahajališča

Je rastlina sredozemskih krajev, zato ga najdemo tudi ob naši obali.

Koristni deli rastline

Lovorove liste nabiramo v pozni jeseni, ko rastlina počiva. V njih je močno dišeče hlapno olje, v plodovih pa mastno olje. Lovor je mnogostranska začimba (tako listi kot tudi jagode). Pravijo, da lovorjevo eterično olje vsebuje številne dobrodejne učinkovine, ki sproščajo telo in duha. Čreslovine spodbujajo prebavo in dvigujejo apetit. Linalol in cineol podpirata delovanje presnove možganov in pomagata pri motnjah koncentracije. Cineol pomaga tudi pri preobremenjenosti.

Zanimivo

Lovor je bil posvečen Apolonu, bogu pesništva, prerokovanja in zdravilstva. Ta grm nosi v sebi energijo povezave z večnim, zato ni naključje, da so prav iz njega izdelovali vence, s katerimi so krasili glave vrhunskih športnikov, pesnikov in najmogočnejših vladarjev. Lovor na glavi je sporočal, da so se v zgodovino zapisali za vse večne čase. Pri Rimljanih je veljal za simbol modrosti, notranjega miru in večne slave, zato je tudi njegovo ime sestavljeno iz besed slava (laurus) in imenitnost (nobilis).

Pridelek Histria Botanica

Divji lovor nabiramo v naravi in zaenkrat še ne razmišljamo, da bi ga v večjih količinah v kratkem tudi sami gojili (najprej mu moramo najti primeren prostor).

Share