Sezona destilacije zelišč in dišavnic pri nas na Kortini

Vas zanima kako nastanejo hidrolati in eterična olja? Kako pravzaprav poteka celoten proces pridobivanja hidrolatov in eteričnih olj – od gojenja ali nabiranja rastline do prvih kapljic ter kaj je pri tem pomembno? Kako bi se tega lotili sami? In kako to delajo pri Histrii Botanica, kjer pridobivajo 8 različnih vrst?

Nič lažjega.

Sedaj vsak dan na domačiji Histria Botanica na Kortini poteka proces destilacije zelišč. Poleg samega ogleda pa pri Histrii Botanica tudi rade volje delijo svoje znanje in izkušnje ter povemo kakšno zanimivo zgodbico.

Pa tudi lačni ali žejni ne boste šli domov! 

Pokličite na 041 858 ali pa kar pridite k nam, Krkavče 135A, Šmarje. Nekdo je vedno doma.

Share

Melisa (lat. Melissa officinalis)

MELISA

Običajno ime: melisa.

Latinsko poimenovanje: Melissa officinalis L.

Domovina izvora: Balkan, Sredozemlje.

Miti in folklora

Ime rastline melisa izvira iz stare grške besede med/čebela. V grški mitologiji je bila Melissa  gorska vila, ki je mladega Zeusa skrivala pred njegovim zlobnim očetom Cronosom in ga hranila s čebeljim medom. Iz jeze jo je Cronos spremenil v črva, na srečo pa je Zeus takrat že vladal Olimpu in Melisso iz črva spremenil v prelepo čebelo.

Oče sodobne toksikologije, priznani švicarski zdravnik, filozof, botanik, Paracelsus (Philippus von Hohenheim) je meliso poimenoval kar »eliksir življenja«. Nedvomno zaradi njenih lastnosti pomirjanja srca in duše.

Preberi več

Share

Smilj (lat. Helichrysum italicum)

SMILJ

Običajno ime: laški smilj.

Latisko poimenovanje: Helichrysum italicum.

Domovina izvora: Sredozemlje.

Miti in folklora

Ime Helichrysum izvira iz grških besed »helios« and »chryos«, zlato sonce, že on pradavnine pa je povezan z brezčasnostjo in neminljivostjo. Stari Grki so zaradi tega z njim okraševali templje, ki so bili namenjeni bogovom. Poimenovali so ga  »amarantos«, »nikoli ne ovene« ali »večno mlad«, saj so očitno dobro poznali predvsem njegovo lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes v svojem imenu ohranja nesmrtnost; »immortelle« v francoščini, »everlasting« v angleščini …. Preberi več

Share

Kaj delamo kmetje pozimi?

Snega nam ni treba kidati 🙂 Okopavanje, pletje in druga dela na polju so v fazi mirovanja. A vseeno vsak dan nekaj delamo. Ker prodajamo lastne izdelke in ker smo to decembra  pravzaprav komaj dobro začeli, je vse usmerjeno v ta delček kmetovanja. Širjenje prodajne mreže, poslušanje kupcev, izobraževanje prodajalk, pospeševanje prodaje, prenova spletnih strani in ponudba preko spleta, urejanje operativnega dela poslovanja, pakiranje … ter snovanje novih idej za prihajajočo sezono. Preberi več

Share

Sveži vtisi z novinarske konference

Danes, četrtek 3. december 2015, je za nas zelo poseben dan, prelomen dan. Na novinarski konferenci smo se namreč javnosti predstavili, kaj in kako delamo, kaj so naši rezultati, ki so sedaj vidni in dostopni tudi kupcem. V čast nam je bilo, da sta se nam pridružila doc. dr. Nina Kočevar Glavač in doc. dr. Damjan Janeš, s Fakultete za farmacijo, urednika najnovejše knjige Sodobna kozmetika, sestavine naravnega izvora. Iskreno se zahvaljujemo za njuno aktivno sodelovanje in podporo našemu delu in izdelkom. Predvsem pa tudi za strokovne in izčrpne odgovore vedoželjnim novinarkam. Preberi več

Share

Zakaj sivki rečemo sivka in katera je pravzaprav prava sivka?

Sivka, lavanda, lavandin …, saj človek že ne ve več, kaj je kaj. Vse se meče v isti koš in potem še fino pomeša.To leto še prav posebno sledim objavam povezanim s to ljubko in dišečo rastlino in odločila sem se, da napišem tako, kot jaz vidim in sprejemam sivko.

Povsod po svetu se uporablja imeni lavanda in lavandin (hibridna lavanda) ter že vedno bolj pogosto tudi podvrsto (npr. English, Munstead, Grosso …).  Kaj ni zanimivo, da ji ravno v Sloveniji rečemo – sivka? Hmmm, … in zakaj ravno “sivka”, če pa je tako vijolična – spomnimo se vseh objavljenih slik nasadov iz Slovenije ali Francije.

Moja razlaga:

Preberi več

Share

Vi naberete … mi destiliramo ali odkupimo

Sedaj so končno prišli dnevi, ko smo več v naravi in ko vse okoli nas že diši. Nekatera zelišča in dišavnice so nam še posebej ljube, njihove učinkovine nam ustrezajo in pripomorejo k boljšemu počutju. Tako si kupite njihova eterična olja ali hidrolate, da vas njihov vonj spremlja še čez celo leto. Včasih ste sentimentalni in želite, da so zelišča še posebej vaša, nabrana z vašimi rokami. Spet drugič ste pridelali nekaj preveč ali pa bi preprosto namesto sušenja poskusili z destilacijo vaših zelišč.

Tako vam, poleg ponudbe lastnih izdelkov HISTRIA BOTANICA, ponujamo, da vaša zelišča ali dišavnice za vas  destiliramo ali odkupimo. Preberi več

Share