Začetek

24th marec, 2014 / Blog, Pridelovanje, Rastlina, Zgodba / 10 komentarjev

Pravijo, da si moraš pred vsakim začetkom postaviti 6 vprašanj: KDO, KAJ, KJE, KAKO, KDAJ in ZAKAJ.

KDO

Moje ime je Jana in lahko s ponosom rečem, da sem kmetica. Ko sije sonce in je tudi drugače vreme primerno, me najdete na njivi ob naših rožicah, ob dežju pa v spletnih kotičkih mojega kmetijstva HISTRIA BOTANICA. Da ne pozabim, ko ribe prijemajo, sem na morju z ribiško palico v roki, in ko lastovice odletijo v tople kraje, grem kmalu za njimi tudi jaz.

KAJ

V današnjem hitrem življenjskem tempu se radi nostalgično spominjamo časov naših non … ah, kako je bilo včasih, radi rečemo. Tako znajo ljudje povedati tudi veliko, kar je povezano z naravo njihovega lokalnega okolja. Takrat so brez strokovnega znanja, bolj s preizkušanjem, uporabljali rastline – tako za osebno uporabo kot tudi v kmetijstvu. Sedaj so nam na voljo številne raziskave samih učinkovin rastlin, pri roki so nam tudi konkretne izkušnje samih pridelovalcev po svetu. Lahko bi rekli, da nam je vse pri roki, da imamo vse informacije in gremo lahko pripomočke vsak dan kupit v trgovino.

Odločila sem se, da nekako povežem te večinoma prezrte rastline, ki so od nekdaj doma na področju Istre, z znanjem, informacijami, ki so nam na voljo preko številnih strokovnih publikacij in raziskav. Z gojenjem želim obuditi avtohtone rastline naše Istre in jih predelati v eterična olja, hidrolate, hladno stiskana olja – to je osnovni cilj kmetijstva HISTRIA BOTANICA.

KJE

Za življenje so potrebni voda, sonce in prijetne temperature skozi celo leto. Takrat se tudi človek dobro počuti in tako je tudi z rastlinami. Tak kraj sem našla v dolini reke Dragonje, kjer me je čakal lep kos zemlje, za katerega sem se nekega poznega jesenskega dne odločila, da bo moj. V te kraje sem zahajala že prej, tako da mi področje pod vasjo Krkavče ni bilo nepoznano. Vedela sem tudi, da kmetje tam celo večkrat na leto pobirajo pridelek.

Severna Istra ponuja toliko neodkritega, pozabljenega ali prezrtega že skozi stoletja. Še zavedamo se ne, kakšno bogastvo je v tem!

KAKO

Pridelovalna površina (njiva) v dolini Dragonje (po domače Šaraj) meri dober hektar (beri: 100 m x 100 m), ki jo je ob nakupu temeljito preoral bližnji sosed. Ko jo gledaš tako prebujeno, zlahka opaziš, da je zemlja v dolini Dragonje nekaj posebnega, saj bi lahko na prste ene roke preštel vse kamenčke v njej. Tako smo se odločili, da bo za obdelovanje v prihodnje zadostoval mali traktor ISEKI. Je rabljen in tako že vajen opravil na velikih površinah. Vsaj nekdo … 🙂

Pravzaprav tudi sama kmetujem že od malih nog. Pod budnim očesom moje none (Kraševke) sem se naučila večine kmečkih opravil. Danes sem ji za te učne ure hvaležna!

Ker je osnovno vodilo, da pridelujem avtohtona in domača zelišča ter rastline, je prvi korak,vzgoja sadik – od semena do rodne rastline, ki jo že iz preteklosti pozna naša zemlja.

KDAJ

Delo za štirimi stenami sem zaključila v začetku leta 2012. Nakup zemljišča Šaraj v dolini reke Dragonje sem izpeljala jeseni 2012. Kmetijstvo Histria Botanica je bilo registrirano v začetku leta 2013, nakup oljčnega nasada Pršuti nad Šarajem pa v zgodnji jeseni 2013.

 ZAKAJ

… ker je prišel trenutek …, ker nas sčasoma delo v zaprtih prostorih začne vedno bolj utesnjevati  …

… ker imam ljubezen do zemlje že od nekdaj v sebi …, kako vztrajno sem nono prosila za majhen košček njenega vrta, da bi lahko pridelala svoja dva stroka fižola …, z veseljem in otroško igrivostjo sem čakala na prve zelene listke, ki so pokukali iz zemlje, in na prve fižolete, ki sem jih z vso skrbnostjo pobrala …, ponosna na svoj pridelek …, ob svojem odraščanju sem na zemljo začela gledati tudi na drugačen način …, se učila geomantije …, drugačnega občutenja ob stiku z naravo …, tako v prostor sedaj stopam tudi skozi ta vrata.

… ker je kmetovanje in pridelovanje tudi akcija, dinamika …, ti prebudi vse mišice telesa in zbudi sanje …, te predrami … in zbudi …

Share

10 komentarjev

Komentirajte