Zakaj sivki rečemo sivka in katera je pravzaprav prava sivka?

Sivka, lavanda, lavandin …, saj človek že ne ve več, kaj je kaj. Vse se meče v isti koš in potem še fino pomeša.To leto še prav posebno sledim objavam povezanim s to ljubko in dišečo rastlino in odločila sem se, da napišem tako, kot jaz vidim in sprejemam sivko.

Povsod po svetu se uporablja imeni lavanda in lavandin (hibridna lavanda) ter že vedno bolj pogosto tudi podvrsto (npr. English, Munstead, Grosso …).  Kaj ni zanimivo, da ji ravno v Sloveniji rečemo – sivka? Hmmm, … in zakaj ravno “sivka”, če pa je tako vijolična – spomnimo se vseh objavljenih slik nasadov iz Slovenije ali Francije.

Moja razlaga:

Ljudje srednjih let in starejši, doma s področja slovenske Istre, se spomnijo časov, kako je v naravi rasla ta rastlina in kako je imela malo manjše cvetove, predvsem pa manj vijolično intenzivno barvo. In ko jo sedaj gledam, je povsem logično – da so ji rekli sivka. None in žene so bile zadovoljne z njo, ker je odigrala svojo vlogo v omarah in vedno je bila pri roki nekje okoli hiše.

In potem ta napad široke ponudbe barvitih sadik v bližnjih veletrgovinah, ki je povzročil pravo tekmo v lepšanju okolice doma. Ženske so začele to našo ljubo sivko metali ven in namesto nje nasadile lepo, krasno vijolično lavando (“Pa saj dišita čisto enako”, so si rekle). Da ne odganja več moljev iz omar, jim ni bilo mar, samo da je okoli hiše bolj barvito.

Ker se invazija vijolične barve tako hitro in temeljito širi še danes, sem se precej namučila, da sem našla še nekaj prezrte in zavržene istrske sivke. Sedaj si ustvarjam najlepši in največji nasad istrske sivke, ki ga nobena lavanda ne bo nikoli nadomestila.

Pa četudi  je naša sivka hibrid oz. križanec med širokolistno lavando (Lavandula latifolia) in ozkolistno ali pravo lavando (Lavandula angustifolia), je od nekdaj doma na področju Istre. Samo ena je naša sivka – istrska sivka. In ni potrebno vihati nosa, če je križanec/hibrid – tudi poprova meta je in še vrsta drugih rastlin.

Jaz naši sivki rečem – istrska sivka (Lavandula x intermedia “Histrica”), ki je od nekdaj doma tukaj, na področju Istre. Zelo bi bila vesela, da bi zmanjšali zmedo in uredili izrazoslovje ter samo eno sivko res poimenovali – sivka.

 

 

Share

Komentirajte