Prve so artičoke

Te dni so tekmovali, kdo bo prvi: rman, melisa in artičoki (zelenjave v vrtu ne štejem, saj že za sprotno uporabo pobiramo mlad krompir, bledež in redkvico). Rman ima sicer že nekaj cvetov in melisa je tudi že skoraj “zrela” za prvo košnjo ter našo obdelavo. A artičoke so dosegle prvo mesto v pridelku koristnih rastlin.

Skoraj vsak dan poberem takle kupček artičok.

Prave istrijanske avtohtone artičoke

Prave istrske avtohtone artičoke.

Dež in razmočena zemlja mi ponujata priložnost in čas, da v kuhinji tudi malo dlje vihtim kuhalnico. Artičoke sem pripravila na več načinov: polnjene, namaz, vložene in tudi kot digestiv.

Če je le mogoče, poiščem recepte med tradicionalnimi istrskimi recepti ali pa med siciljanskimi, ker mi je pokrajina ljuba in njihova kuhinja izvrstna.

Prva zanimivost je čiščenje artičok.

Vzemi po eno artičoko - vedno se posvetiš samo eni

Vzemite po eno artičoko – vedno se posvetite samo eni. Z ostrim nožem odreži zgornje liste in spodnji del peclja

Z ostrim nožem odrežite zgornje liste in spodnji del peclja. Z roko odstraniš (potrgaš) zunanje/vijoličaste liste. Res naj ti ne bo žal, da kar precej listov odstraniš. Na srčku na ostanejo res samo mehki listi ( ... o, kako ima mehko srce)

Z roko odstranite (potrgate) zunanje, vijoličaste liste. Res naj vam ne bo žal, da kar precej listov odstranite. Na srčku na ostanejo samo mehki listi (o, kako ima mehko srce).In dobiš .... srček

In dobite … srček.  Srček artičoke na polovički. Očiščene artičoke VEDNO sproti dajaj v hladno vodo z limoninim sokom - da ne počrnijo in se nekaj tudi razgrenijo

Očiščene artičoke VEDNO sproti dajajte v hladno vodo z limoninim sokom – da ne počrnijo in se nekoliko tudi razgrenijo.

Kaj pa sedaj? Tokrat sem naredila VLOŽENE ARTIČOKE (po spodnjem receptu).

Zavrite (lahko tudi na zalogo):

2,5 l vode,

1 l kisa za vlaganje 9 %,

7 velikih žlic sladkorja,

3 velike žlice soli.

Artičoke (srčke) naložite v čiste kozarce in zalijte s pripravljeno tekočino. Malce počakajte, da se artičoke dobro potopijo in napojijo; po potrebi tekočino tudi dolijte, da je kar do vrha polno. Kozarce zaprite in jih pasterizirajte.

Hranite v hladnem in temnem prostoru, uporabite po 3 tednih …, pri nas največkrat na pici …, prileže pa se tudi kot narezek k pršutu ali domači klobasi.

Iz cca 1 kg artičok sem naredila dva kozarčka vloženih artičok

Iz približno 1 kg artičok sem naredila dva kozarčka vloženih artičok.

In tako sedaj gledam cel kupček listov artičok, ki je pravzaprav nekakšen odpadek (ter se vprašam, zakaj bi to vrgla stran ?! ) ter najdem recept, kako jih koristno uporabiti. In ideja se mi je zdela več kot odlična – za CYNAR 🙂  In tako nastaja tudi domači cynar, ki sem mu dodala tudi nekaj celih artičok.

Najprej se vse lepo namoči v alkoholu

Najprej se vse lepo namoči v alkoholu.

800 g stebel, listov in koščke artičoke (lahko uporabite tudi “odpadke” iz čiščenja artičok),

1 liter alkohola (90 %).

1,60 litra vode,

600 g mletega sladkorja.

Artičoke operite in jih dajte v kozarec, da macerirajo v alkoholu za 10 dni ter kozarec vsaj enkrat dnevno pretresite. Po 10 dneh zavrite vodo za nekaj minut, dodajte sladkor ter mešajte, da se dobro raztopi. Počakajte, da se ta sladka voda ohladi (količina vode in sladkorja sta lahko tudi nekoliko drugačna, po vašem okusu).

Iz kozarca odstranite dele artičok in dodajte v kozarec sladko vodo. V temi hranite še vsaj 15 dni. Če je kaj usedline, pijačo še prefiltrirajte.

Pravijo, da je to odličen digestiv. ČIN!

Share

4 komentarji

Komentirajte