O našem ROŽMARINu

4th november, 2016 / Blog, Eterično olje, Hidrolat, Rastlina / 3 komentarji

Latinsko poimenovanje: Rosmarinus officinalis L.

Kemotip: 1,8 cineol

  

Miti in folklora

Pogosto je izvor imena rosmarinus napačno preveden v »morsko rožo«. Bolj pravilen latinski prevod rōs marīnus, rōsmarīnum bi se glasil rōs-rosa marīnus-morskatorej: morska rosa.

V rožmarin naj bi bila odeta tudi grška boginja ljubezni Afrodita, ko je iz Uranovega semena vzklila iz morja. Mogoče od tu izvira prepričanje evropskega, predvsem ženskega dela plemstva iz poznega srednjega veka, da so moški, ki jim ni všeč vonj rožmarina, slabi ljubimci. Glede na to, da se je v tistem času rožmarin pri moških uporabljal kot ena od vodic po britju, bi lahko sklepali, da so ženske tako dišečega moškega med rjuhami bolj podoživljale. Mogoče je tudi zato imperatorka Jozefina od svojega Napoleona, ki je sicer oboževal rožmarin,  pred vstopom v njene sobane vedno zahtevala, da se prej okopa v rožmarinovi vodi.

»Rožmarin za spomin« pa je rečenica, že odkar so rimski učenjaki ob učenju na glavah nosili rožmarinove vence.

 

Glavne aktivne snovi našega rožmarina, kemotip: Cineol

Hidrolat: alfa-terpineol, 1,8-cineol, camphor, verbenone

Eterično olje: 1,8-cineol, alfa-pinen, camphor, camphene

 
Delovanje

Cineol, kot kemotip rožmarina, je še najbolj poznan po svoji glavni učinkovini; 1.8 cineolu.

1.8 cineol se sicer nahaja tudi v izvlečku nekaterih drugih rastlin, vendar mu svojo moč v rožmarinu očitno daje sinergija še drugih spojin, predvsem α-pinena, tako da je ravno rožmarin v centru pozornosti raziskav na področju prenosa signala med živčnimi celicami v našem telesu. Predvsem vpliv Cineola na organsko spojino Acetilholin, ki je prvi identificiran živčni prenašalec.

»Rožmarin za koncentracijo in spomin« je znano že od nekdaj, sodobna medicina pa nam ponuja tudi odgovore, zakaj je tako. 1.8 Cineol vpliva predvsem na onemogočanje encimov (AChE in BChE). Ta dva encima sta glavna krivca za razkroj Acetilholina in s tem za zmanjševanje naših umskih in motoričnih sposobnosti, ki so odvisne predvsem od prenosa informacij med našimi živčnimi celicami.

Pri umskih sposobnostih se pomanjkanje Acetilholina odraža predvsem v slabši koncentraciji in pomanjkanju »kratkega« spomina. Težje se torej koncentriramo in sproti pozabljamo sveže informacije, čeprav se stvari izpred več desetletij lahko še odlično spominjamo.

Rožmarin je tako primeren predvsem za starostnike, pa tudi za mlajše pri učenju ali pri opravilih, ko je potrebna povišana koncentracija.

Je tudi dober antioksidant, zato blagodejno vpliva na jetra, dobro pa se obnese tudi pri čiščenju dihalnih poti, predvsem ob prehladih in nahodu.

Opozorila

Rožmarin ni primeren za ljudi s povišanim krvnim tlakom, za nosečnice, epileptike ter za mlajše otroke.

 

Načini uporabe

Eterično olje

Eterična olja ne uporabljamo oralno in pred prvo uporabo na koži vedno naredimo alergijski test.

Dokazano je, da učinkovito prehaja v naše telo tudi skozi dihalne poti.

Za krepitev koncentracije in spomina je dovolj že, če si kapljico olja kapnemo na dlan in jo vtremo ali  na robček in vdihavamo.

Za bolj praktično uporabo v prostorih (domača soba, delovno mesto, kopalnica ….) je primernejši difuzor oziroma izparilnik.

Ob prehladih in za čiščenje dihalnih poti si lahko kapljico razmažemo po prsih, vendar šele potem, ko smo kožo predhodno namastili s tankim slojem rastlinskega olja.

 

Hidrolat

Hidrolat rožmarina lahko uporabimo v difuzorju. V tem primeru mu za močnejši učinek dodamo nekaj kapljic eteričnega olja in pred uporabo dobro pretresemo. Posebej je to priporočljivo pri učenju ali pri opravljanju drugih umsko intenzivnejših del.

Iz hidrolata si lahko pripravimo tudi poživljajočo kopel za lažje nadaljnje delo, ki pa je ne priporočamo pred spanjem.

 

Vabilo na dogodek, brezplačno srečanje v maxi Klubskem salonu – TUKAJ

Share

3 komentarji

 • Katja 27. 12. 2020 at 21:56

  Jsna pozdravljena!
  11-letnemu sinu bi kupila rozmarin za lazje ucenje…bi mi lahko svetovala kako naj ga uporabim? Etericno olje ali hidrolat?
  Hvala in veliko uspehov se naprej!!!
  Katja

  Odgovori

 • Niko 21. 8. 2020 at 17:38

  Lep pozdrav, zelo poučnoin zanimljivo.Zelo rad prebiram, Vaše nasvete. Vam v pozdrav.

  Odgovori

  • Histria Botanica 21. 8. 2020 at 20:36

   Niko pozdravljeni, prisrcna hvala za pohvalo in je tudi lepa spodbuda za naprej. Vse dobro vam zelim, Jana

   Odgovori

Komentirajte