Melisa (lat. Melissa officinalis)

MELISA

Običajno ime: melisa.

Latinsko poimenovanje: Melissa officinalis L.

Domovina izvora: Balkan, Sredozemlje.

Miti in folklora

Ime rastline melisa izvira iz stare grške besede med/čebela. V grški mitologiji je bila Melissa  gorska vila, ki je mladega Zeusa skrivala pred njegovim zlobnim očetom Cronosom in ga hranila s čebeljim medom. Iz jeze jo je Cronos spremenil v črva, na srečo pa je Zeus takrat že vladal Olimpu in Melisso iz črva spremenil v prelepo čebelo.

Oče sodobne toksikologije, priznani švicarski zdravnik, filozof, botanik, Paracelsus (Philippus von Hohenheim) je meliso poimenoval kar »eliksir življenja«. Nedvomno zaradi njenih lastnosti pomirjanja srca in duše.

Glavne aktivne snovi

Hidrolat: geranial, neral, nerol

Eterično olje: beta-caryophyllene, germacrene D, geranial, neral

Delovanje

Izvlečke iz melise nedvomno uvrščamo med močnejše antivirusne izvlečke, ki so na razpolago v aromaterapiji. O učinkovinah melise je bilo izdelanih verjetno še največ raziskav, tako da so nekatere njene lastnosti klinično že večkrat dokazane.

Melisa predvsem ugodno vpliva na pomirjanje telesa in duha. Znana je njena učinkovitost pri nespečnosti, pomirjanju nervoze, razburjenju, fobijah, depresiji, uporabna je pri pomirjanju stresa in z njim povezanim povečanim ritmom bitja srca.

Hidrolat melise pa je še posebej uporaben pri infekcijah virusov herpes, predvsem virusa herpes labialis, in sicer tako preventivno kot tudi kurativno (v povezavi z laškim smiljem).

 Načini uporabe

Eterično olje

Eterično olje melise odlikuje predvsem njegova kompleksnost.

Po eni strani izjemno močno, pa vendar nežno olje je dokaz, kako narava skozi čas lahko oblikuje kompleksne spojine, ki jih je praktično nemogoče izdelati v sintetični medicini.

Zaradi izjemne koncentracije eteričnega olja melise ne uporabljamo oralno.

Za dermalni nanos uporabljamo vedno razredčenega, največ 1–2 % na količino nosilne podlage.  Zaradi nežnega vonja je kot nosilec še najbolj primerno hladno stisnjeno mandljevo olje, ki je še najbolj nevtralnega vonja.

Hidrolat

Hidrolat melise je nežnega, sladkastega vonja, ki spominja na med.

Za lažje premagovanje stresnih trenutkov in uravnoteženje psihe ga lahko pijemo razredčenega z vodo 1:10. Lahko ga dodajamo tudi čaju, vendar ga ni priporočljivo mešati z vročo vodo (oz. čajem) ali prekuhavati. Če ga tako razredčenega pijemo čez dan, poleg stresa poskrbi tudi za boljšo prebavo.

Na kožo, predvsem na obraz, ga nanašamo čistega s pomočjo razpršila. Pri nanosu ni potrebno pretiravati, saj se ne brišemo, pač pa počakamo, da nanešeni hidrolat sam izhlapi. Razpršilo naj bo zato čim bolj kakovostno, da ustvari idealno meglico.

Predvsem za razkuževanje kože in za preprečevanje razvoja virusa herpes lahko hidrolat bolj dovzetni uporabljajo v rizičnih obdobjih (stres, suho ozračje …). S hidrolatom si rizično mesto navlažimo, ko se na to spomnimo ali začutimo potrebo – vsaj 3 x dnevno.

Za pripravo sproščujoče kopeli je dovolj, če si v kad dodamo 2 dl hidrolata. Tik pred uporabo pa v vodo kapnemo še 2 ali 3 kapljice eteričnega olja melise in si vzamemo nekaj časa zase.

Po kopeli se obrišemo in po telesu poškropimo s hidrolatom melise ter počakamo minuto, da izhlapi.

Za mirnejši spanec lahko pred spanjem 50 ml hidrolata popijemo tudi manj razredčenega, recimo 1:2, odvisno od okusa.

Eterično olje melise, 3ml

Eterično olje melise, 3ml

 

Hidrolat 30 ml - melisa

Hidrolat melise, 30 ml

Hidrolat 500 ml - melisa

Hidrolat melise, 500 ml

 

 

NAGRADNA IGRA “MELISA”:

Nagradna igra poteka v času od 25.3.2016 do 2.4.2016.

V nagradni igri se sodeluje na način, da udeleženec napiše svoj komentar na spletni stran Histria Botanica www.histriabotanica.si , v rubriki Blog, pod objavo prispevka Melisa (lat. Melissa officinalis) objavljenega  dne 25.3.2016  (opomba: tukaj se sedaj že nahajate), in sicer na temo:

  • »Kako uporabljate hidrolat melise« – se pravi, da hidrolat melise že uporabljate in želite deliti svojo izkušnjo

in/ali

  • »Kako uporabljati hidrolat melise« – ko želite nasvet, kako bi lahko, glede na vaše potrebe, najučinkoviteje uporablja hidrolat melise.

 

Podelili bomo 5 nagrad:

  1. nagrada: 2x hidrolat melise Histria Botanica 500 ml, 1x hidrolat melise Histria Botanica 30 ml, 1x eterično olje melise Histria Botanica 3 ml;
  2. nagrada: 1x hidrolat melise Histria Botanica 500 ml, 1x eterično olje melise Histria Botanica 3 ml;
  3. nagrada: 1x hidrolat melise Histria Botanica 500 ml, 1x hidrolat melise Histria Botanica 30 ml;
  4. nagrada: 1x hidrolat melise Histria Botanica 500 ml;
  5. nagrada: 1x hidrolat melise Histria Botanica 30 ml.

Več o nagradni igri si preberite tukaj.

Naj vam tokrat melisa nasmehne srečo!

 

Share

44 komentarjev

Komentirajte